Doorgaan naar hoofdcontent

Spaanse venkelsalade

Eigenlijk raar dat ik bij de groenteboer altijd ga voor de groente en fruit die ik ken en weinig experimenteel inkoop. Daarom is het leuk om eens in de week een kistje groente en fruit geleverd te krijgen die je normaal niet koopt, maar wel van het seizoen zijn en dus heel smaakvol. Deze week kregen we van Kistje vol Smaak ook venkel aangeleverd en daar weet ik toevallig een recept mee dat ik vorig jaar in het kookboek Smaakvol en gezond tegenkwam. Erg lekker bij de Iberische kip!

Recept voor 4 personen als bijgerecht:
Als er groen aan de venkelknol zit, haal dit er dan af en houd het apart. Schaaf 1 venkelknol in fijne plakjes. Rasp 1 appel en 1 rode ui en doe ze bij de venkel. Was 1 biologische sinaasappel en rasp de schil. Schil de sinaasappel vervolgens dik, zodat al het wit eraf is. Vang het sap op dat vrijkomt. Snijd de sinaasappel in kleine stukjes en doe deze bij de venkel, appel en ui.
Klop voor de dressing 3 el olijfolie, 1,5 el wittewijn-azijn, het opgevangen sinaasappelsap en de -rasp, zout, peper, 1 tl provençaalse kruiden en 1tl gestampte muisjes door elkaar. Snijd 10-15 ontpitte zwarte olijven in plakjes en schep ze samen met de dressing door de venkel. Laat een kwartier staan zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.